Sergio Schaart
View my Facebook profile Follow me on Twitter Let's Mewe! View my gab profile Instagram View my LastFM playlist View my LinkedIn profile

SERGIO'S VIDEO CHOICE:


videochoice thumbnail

Klangstof – Death09

Zien en gezien worden

Welkom op mijn nieuwe website. Gaandeweg bij het maken van deze website vroeg ik mij meerdere malen af waarom ik eigenlijk deze website zou willen. Deze website heeft namelijk niet als doel om conversie te genereren, of reclamegelden en affiliates te verwerven. In een tijd waarin alles om geld lijkt te draaien lijkt deze website doelloos te zijn. Toch is er een maatschappelijke factor waar deze website invulling aan zal geven; de maatschappelijke behoefte van voyeurisme en jezelf te tonen. In deze allereerste coverstory wil ik het graag hebben over narcisme en voyeurisme.

Al in de middeleeuwen zijn de eerste vormen van talentenjachten bekend, en in 1949 verschenen de eerste beelden op tv in de USA van talentshows. In de jaren ’60 kwam langzamerhand dit genre ook naar de Nederlandse omroep. Zo konden Nederlanders in shows als Nieuwe Oogst, Rodeo en de Pats Boem, en later ook Idols en The Voice of Holland zich tonen aan volslagen onbekenden. In de media was het inmiddels duidelijk; er bestaat een grote behoefte om te kijken en gezien te worden.

Toch bleef het hier niet bij. Kunstenaar Andy Warhol voorspelde het al in 1968: “In de toekomst heeft straks iedereen de mogelijkheid tot zijn “15 minutes of fame”.” En gelijk heeft hij gehad! Toen in de jaren ’90 het internet de huiskamer binnendrong werden de mogelijkheden steeds groter. Met het volwassen worden van het internet ontstonden er zogenaamde web 2.0 toepassingen waarbij de internetter zelf zonder al te veel moeite van alles over zichzelf kon vrijgeven op de digitale snelweg. Zo verschenen zo’n tien jaar geleden de eerste profielen op cu2 en MySpace.

Het virus heeft zo aardig om zich heen geslagen en vrijwel iedere student is te vinden op Facebook. Ook ik ben niet gespaard gebleven. U kunt het zien aan de iconen rechtsboven. Graag wil ik met u mijn liefhebberijen, frustraties en verlangens delen, en zie ik ook graag die van u tegemoet via de kanalen, en kijkt u gerust hier rond voor extra info.

Meer weten over talentenshows en het ontstaan: Bekijk hier Andere tijden afl: talentenjacht<<